FKIK UNISMUH and APKKM, in Collaboration with J-MICA, Organize a Guest Lecture on The Recent Advancements in Medical Histology Research.
March 10, 2023 No Comments news fkunismuh

The Faculty of Medicine and Health Sciences (FHMS) of Unismuh Makassar and the Association of Muhammadiyah Medical and Health Education (APKKM), in collaboration with the Japanese Medical University International Collaborative Assembly (J-MICA), organized a guest lecture titled “Current Research Methods in Histo-Biomedicine.”

The guest lecture took place both in-person at the Auditorium of FKIK Unismuh Makassar and online via the Zoom Cloud Meeting application on March 10, 2023. The event was attended by approximately 400 participants. The in-person session was attended by the leaders, professors, and students of the Professional Education Program and the Bachelor of Medicine Program at FKIK Unismuh Makassar. The online session was attended by academic members of APKKM from across Indonesia. The guest lecture was delivered by Prof. Takashi Yashiro, MD, PhD, who is also the Vice-Chairman of J-MICA.

The event began with a welcoming speech by the Dean of FKIK Unismuh and the Chairman of APKKM, Prof. Dr. dr. Suryani As’ad, MSc, Sp.KG(K), and the Vice-Rector for Academic Affairs and Cooperation of Unismuh, Dr. Ir. H. Abdul Rakhim Nanda, MT, IPM.

In his speech, the Dean of FKIK Unismuh expressed gratitude to Prof. Takashi for delivering the lecture, which he considered as one of the activities to internationalize FKIK Unismuh. It is known that FKIK Unismuh is currently in the process of achieving international accreditation to support the overall accreditation of Universitas Muhammadiyah Makassar. The Vice-Rector I of Unismuh also expressed appreciation for the conducted event, both to Prof. Takashi and to FKIK and APKKM as the organizers.

Prof. Takashi, in his presentation, discussed several state-of-the-art research methods in medical histology. According to him, advanced research methods, by utilizing interdisciplinary fields such as immunology, biochemistry, and physiology in addition to morphology, have led to new findings in the field of microscopic structural medicine, also known as medical tissue and cell histology. The findings by Takashi and his team provide new insights and perspectives on the knowledge of histology that has been studied and understood in the medical field, including its implications in understanding human body functions (physiology), genetic applications, and future treatments.

The event was lively and engaging as Prof. Takashi delivered the lecture in a friendly manner. He started his presentation with humor, shared personal experiences, introduced friends and hobbies, interacted with the participants, and even took selfies and group photos with them.

______

FKIK Unismuh- Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan (FKIK) Unismuh Makassar serta Asosiasi Pendidikan Kedokteran dan Kesehatan Muhammadiyah (APKKM), bekerjasama dengan Japanese Medical University International Collaborative Assembly (J-MICA http://kokusaikouryu.net/index.html) menyelenggarakan kuliah tamu berjudul “Current Research Methods in Histo-Biomedicine”.

Kuliah tamu berlangsung secara luring di Aula FKIK Unismuh Makassar, sekaligus secara daring melalui aplikasi zoom cloud meeting, pada 10 Maret 2023. Kegiatan diikuti oleh sekitar 400 orang peserta. Kegiatan luring diikuti oleh Pimpinan dan Dosen, serta Mahasiswa Pendidikan Profesi maupun Mahasiswa Sarjana Kedokteran FKIK Unismuh Makassar. Pelaksanaan secara daring diikuti oleh civitas akademika anggota APKKM dari seluruh Indonesia. Kuliah tamu dibawakan oleh Prof. Takashi Yashiro, MD, PhD; yang juga merupakan wakil ketua J-MICA.

Tampil membawa sambutan Dekan FKIK Unismuh sekaligus Ketua APKKM, Prof. dr. Suryani As’ad, MSc, Sp.KG(K); serta Wakil Rektor Unismuh Bidang Akademik dan Kerja Sama, Dr. Ir. H. Abdul Rakhim Nanda, MT, IPM.

Dekan FKIK Unismuh dalam sambutannya menyampaikan terima kasih kepada Prof. Takashi atas kesediaanya membawakan kuliah pada kesempatan tersebut, yang menurut Dekan FKIK merupakan salah satu bentuk kegiatan internasionalisasi FKIK Unismuh. Sebagaimana diketahui, bahwa saat ini, FKIK Unismuh sementara dalam proses untuk meraih akreditasi internasional, dalam rangka mendukung akreditasi unggul Universitas Muhammadiyah Makassar.
Wakil Rektor I Unismuh juga menyampaikan apresiasi atas kegiatan yang dilaksanakan, baik kepada Prof. Takahsi, maupun kepada FKIK dan APKKM selaku penyelenggara kegiatan.

Prof. Takashi dalam presentasinya menguraikan beberapa metode mutakhir dalam penelitian histologi kedokteran. Menurut Takashi, metode penelitian mutakhir, dengan memanfaatkan bidang-bidang keilmuan lain, seperti: imunologi, biokimia, serta fisiologi, selain morfologi; menghasilkan temuan baru di bidang kedokteran struktur mikroskopik; atau lebih dikenal dengan kedokteran jaringan dan sel (histologi kedokteran). Temuan-temuan Takahsi dan tim, menambah wawasan dan perspektif baru mengenai pengatahuan histologi yang selama ini telah dipelajari dan dipahami di dunia kedokteran; termasuk implikasinya dalam pengetahuan mengenai fungsi tubuh manusia (fisiologi), aplikasi genetika, serta pengobatan masa depan. Selengkapnya, kuliah tamu dapat diakses di

Kegiatan berlangsung hangat, karena Prof. Takashi menyampaikan kuliah dengan style yang akrab, memulai presentasinya dengan humor, berbagi pengalaman, memperkenalkan teman dan hobby, berinteraksi dengan peserta, serta beberapa kali berswafoto dan mengambil gambar bersama dengan peserta.